Ultimate magazine theme for WordPress.

UTJECAJNA LIČNOST U ISLAMSKOM SVIJETU: U Sarajevo stigao generalni sekretar Svjetske muslimanske lige, dočekao ga reis Kavazović (FOTO)

0 9


[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”171513″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic8.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic8.jpg”,”caption”:””,”bg”:”372f2b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic7.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic7.jpg”,”caption”:””,”bg”:”eae7e3″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic6.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e1e4ea”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic4.jpg”,”caption”:””,”bg”:”cac4c4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic3.jpg”,”caption”:””,”bg”:”1d1b1c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”594a45″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/02\/mohammed_al_issa_reis_kavazovic1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”baa490″}]

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (MWL- Rabita) Mohammed al-Issa stigao je u posjetu Sarajevu gdje se sastao sa visokorangiranim dužnosnicima Islamske zajednice, ali i političkog života u BiH.

Između ostalog, Al-Issu su u Sarajevu, tačnije u Pino Nature hotelu na Trebeviću koji je ujedno i prvi hotel sa halal certifikatom, dočekali reis Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, ali i zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (MWL- Rabita) Mohammed al-Issa predvodi delegaciju visokih zvaničnika tokom posjete lokacijama genocida u Srebrenici i logoru smrti u Auschwitzu u Poljskoj.

Ova posjeta je posebno značajna, jer je Mohammed al-Issa jedan od utjecajnijih ličnosti u islamskom svijetu, predvodnik umjerenih islamskih učenjaka te bivši ministar pravde Saudijske Arabije. Al-Issa je priznat i na Zapadu, gdje je priznat kao borac protiv ekstremizma i radikalizma.

Al-Issa je i 2020. godine predvodio delegaciju islamskih učenjaka u posjetu Srebrenici gdje je također odao počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Agencija MINA prenosida je “generalni sekretar Lige islamskog svijeta – Rabite Muhammed bin Abdulkerim el-‘Isa sa delegacijom danas je posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Reisul-ulema je iskazao dobrodošlicu gostima, kao i zadovoljstvo zbog ove posjete. Informirao je generalnog sekretara o historiji i organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom radu i djelovanju.

Ukazao je na značaj međureligijskog dijaloga, i opredijeljenost Islamske zajednice da se sačuva multikonfesionalni karakter i međureligijski duh u Bosni i Hercegovini.

Također, reisul-ulema je predstavio Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, istaknuvši da je riječ je o dokumentu koji će biti vodilja, obećanje i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Generalni sekretar Rabite el-‘Isa naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u srcima mnogih drugih muslimana, da je ponos svih muslimana.

Na kraju sastanka, reisul-ulema Kavazović je generalnom sekretaru uručio i prigodne poklone. Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić i fetvai-emin Ahmed Purdić”, stoji u saopćenju iz Rijaseta.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.