Ultimate magazine theme for WordPress.

UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: Notorni advokat Goran Petronijević ne dolazi sam na suđenje –’Imam informacije da je sadašnja sutkinja…’

0 2


Srbijanski advokat Goran Petronijević izjavio je da će danas sa „doajenom srpske advokature“ Branislavom Tapuškovićem u Sarajevu prisustvovati ročištu pred Sudom BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da bi pratili kako se vodi postupak, koji je, prema njegovoj ocjeni, do sada obilovao nepravilnostima i nazakonitostima, uz očiglednu političku namjeru da bude ubrzan.

Petronijević je kazao da je jedna od nezakonitosti bila i odluka da dođe do razdvajanja postupka Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću.

– Kada je bilo drugo ročište ukazao sam da takva vrsta ishitrenosti vođenja postupka nije karakteristična ni za taj niti za bilo koji drugi sud, rekao je Petronijević.

-To ukazuje da postoji određena politička potreba za ubrzanjem tog postupka, a da ta činjenica govori da taj koji ubrzava zna kakva će odluka biti donesena. Pravo na pravično suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku može biti povrijeđeno i brzinom zbog toga što se odbrana ne može pripremiti za svjedoke i iz drugih razloga.

To je često prema nama primjenjivao i ovaj nesrećni Haški tribunal. Dakle, to je taj model, to je taj pelcer, to je ta tribunalizacija tog nesrećnog pravosuđa tamo u BiH, kao i ovde u Srbiji isto, rekao je on.

Petronijević je rekao da postupak Dodiku i Lukiću nije trebao ni biti razdvojen.

-Šta bi se izgubilo toliko da je odloženo jedno ročište, ali ništa, samo se na taj način pokazalo i ofiralo da postoje strahoviti pritisci ubrzavanja tog postupka, rekao je on.

Petronijević je rekao da je prethodni sudija u postupku Mirsad Strika navodno pokušavao da bude objektivan, ali se vidjelo da mu “to ne ide”.

-On se upinjao nesretnik da to pokaže, da izgleda da je to on, ali to ne ide… Imam informaciju od kolega za ovu sudiju koja je sada određena (Senu Uzunović). To je očigledno da je tu sa nekim silnim njenim “bekgraundom”, rekao je Petronijević.

On je naglasio da su to “stvari koje ne smeju da se dešavaju”.

– Znate, predsjednik suda je u zatvoru, sud je u raspadu, sve trešti od korupcija i afera, a vi sudite predjsedniku jednog od entiteta. I vi se ponašate kao da se ništa ne dešava i kao da je sud u Americi, a ovo se događa u nesrećnoj Bosni, rekao je on.

– Tapušković i ja dolazimo u Sarajevo da pratimo kako se taj postupak vodi. Tapušković ima 86 godina, doajen je srpske advokature, bio je predsjednik beogradske i srpske komore, bio je prijatelj Suda u Hagu za Miloševića. Branio je ne znam koga na ovom prostoru i on je izrazio želju da dođe i da vidi to čudo šta se tamo dešava i da vidi što do sada nije vidio – rekao je Petronijević za Srnu.

ZGODE I NEZGODE RUSOFILA I ADVOKATA

Podsjetimo, notornom Petronijeviću, advokatu ratnog zločinca Radovana Karadžića bio je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Miloš Ković i Goran Petronijević više nisu opasnost za nacionalnu sigurnost BiH. Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA BiH) procijenila je da ova dvojica ruskih propagandista nisu opasni, te da ubuduće mogu nesmetano ulaziti u Bosnu i Hercegovinu.

Srbijanski advokat Goran Petronijević je predsjednik Upravnog odbora Fonda „Ruska humanitarna misija“ sa kojim su vlasti Republike Srpske  potpisale Memorandum o saradnji. Njemu je početkom marta 2022. godine OSA zabranila ulazak u BiH označivši ga osobom koja predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Goran Petronijević je najprije do 2001. godine bio sudija, a njegov prelazak u advokate dogodio se nakon promjene režima u Srbiji 2000. godine.

Bio je posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu. U Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi. U Srbiji je zastupao razne klijente, od estradnih umjetnika, do osoba optuženih za najteža krivična djela.

U svojoj karijeri sudije, Petronijević je bio predsjedavajući suda u maju 2000. godine, kada je 141 Albanac osuđen za napade na policajce i vojsku u Đakovici na Kosovu, ali je ta presuda ukinuta i svi su pušteni na slobodu godinu dana kasnije.

Septembra iste godine tadašnji sudija Petronijević bio je jedan od članova sudskog vijeća u procesu koji je vođen protiv čelnika zapadnih zemalja koji su osuđeni zbog bombardovanja SR Jugoslavije. Među osuđenima su bili predsjednici SAD-a i Francuske, Bill Clinton i Jacques Chirac kao i njemački kancelar Gerhard Schröder. Međutim, i ta presuda je naredne godine ukinuta, piše Nova.rs.

Bio je član advokatskog tima Radovana Karadžića, bio je jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu, ali ono što je najbitnije – Petronijević je bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO.

Bratislav Dikić je, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao je punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želio da prizna krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio.

Advokat Petronijević nedugo nakon toga oglasio se putem ruske agencije Sputnjik.

„Prijetili su nam, prisluškivali advokate odbrane, onemogućavali odbranu, tome treba dodati rigidan stav Sudskog veća prema svemu što odbrana predlaže. Jednom rečju, postupak može da se meri sa kafkijanskim, u pravom smislu te reči. Ovo je jedan potpuno nakaradan postupak u neljudskim uslovima u odnosu na odbranu, u odnosu na okrivljene, u odnosu na sve, uz njegovo visočanstvo, ’patrijarha istine‘, čuvenog Sinđelića“, kazao je krajem januara 2018. godine Goran Petronijević.

Advokat Petronijević poznat je kao proruski aktivista. U martu 2016. godine, zajedno sa Bratislavom Dikićem, bio organizator anti NATO protesta u Nišu. Na jednoj od brojnih fotografija sa tog skupa u društvu Gorana Petronijevića i Bratislava Dikića nalazi se i vođa Srbske časti – Bojan Stojković. S njima je tada bio i Nemanja Ristić presuđivani ubica iz Srbije i član beogradskog podzemlja.

Petronijević je često gost RTRS-a. Njegovo posljednje gostovanje bilo je prije dva dana, a povod je bila posjeta Milorada Dodika ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Veoma značajan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, pogotovo u vrijeme kada mnogi misle da je cijeli svijet protiv Rusije, što nije tačno”, izjavio je tada Petronijević.

(SB)

(SB)

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.