Ultimate magazine theme for WordPress.

Veto nije prošao: Bošnjak i Bošnjakinje zaustavili Bošnjake

0 2

Vijeće naroda RS-a nije prihvatilo veto na Izborni zakon RS-a kojeg su uložili predstavnici Bošnjaka. Naime, veto, odnosno prijedlog odluke da je Izborni zakon RS-a štetan po vitalne nacionalne interese Bošnjaka, nije prihvaćen čak ni u Klubu Bošnjaka i Vijeću naroda.

Kako je za medije objasnio član Kluba Adil Osmanović, sjednici je prisustvovalo sedam od osam članova Kluba Bošnjaka. Za veto su bila četiri, a protiv tri člana Kluba Bošnjaka. Međutim, da bi veto bio prihvaćen bilo je potrebno najmanje pet glasova članova Kluba Bošnjaka.

– Kako se i očekivalo, protiv veta su bili Bošnjaci iz Dodikovog SNSD-a Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igort Bošnjak, otkrio je Osmanović.

On je pojasnio i dalju “sudbinu” Izbornog zakona RS-a. S obzirom da nije prihvaćen veto, ovaj zakon će ići na usaglašavanje u komisiju koju će činiti predstavnici Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda. Ako ni tu ne bude prihvaćen, o njemu će odlučivati Ustasvni sud RS-a.

– Ako i Ustavni sud RS-a ne prihvati veto,  posljednji korak je da bude poslan predsjedniku RS-a na potpisivanje, nekon čega će stupiti na snagu, pojasnio je Osmanović.

Podsjećamo, Izbornim zakonom RS-a se otimaju skoro sve Dejtonskim sporazumom zagarantovane dužnosti CIK-a na organizovanju izbora u RS-u. Tačnije, na osnovu ovog zakona bi se, prema Dodikovoj zamisli, provodili izbori za sve funkcije koje se biraju na teritoriji RS-a, tako da bi i predstojeći lokalni izbori trebalo da se održe po tom zakonu.

Međutim, s obzirom da je CIK već raspisao lokalne izbore, oni će se i u RS-u održati prema Izbornom zakonu BiH, uključujući izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.