Ultimate magazine theme for WordPress.

(VIDEO) Komšić uoči Dana nezavisnosti: Borba građanskog i etničkog koncepta aktuelna je i danas kao što je bila i 1992.

0 1

“Dan nezavisnosti BiH: Izazovi i odgovori” naziv je predavanja i diskusije koja se održava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je da su građani Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. izašli na referendum i odlučivali o tome da li će BiH biti nezavisna država, da li će svoj put nastaviti samostalno, van granica krnje Jugoslavije.

– Građani BiH na referendumu su, u velikoj većini, odlučili da BiH svoj put nastavlja kao nezavisna i samostalna država, istakao je Komšić. 

Za referendumsko pitanje, Komšić je istakao da je bio interesantno – pokušalo je da da i odgovor o tome kakva će BiH biti u budućnosti, ako referendum uspije.  

Podsjećamo, 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 posto glasalo je ZA. 

Referendumsko pitanje je glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

– Po meni, težište je bilo na par stvari, mada je to poslije izvitopereno u raznim tumačenjima, pogotovo nakon rata. Težište je bilo na nezavisnosti, suverenosti, republici kao obliku uređenja, težište je bilo na građanima, da samo građani mogu izaći, i naravno na priznavanje onoga što je istorijska činjenica da u BiH žive i pripadnici konstitutivnih naroda.

U tom trenutku, istakao je Komšić, vodila se i teška politička bitka sa zastupnicima SDS-a, ali i dok se sve to dešavalo, postojalo je jedno, tzv. Livanjsko pitanje.

– Tadašnji HDZ je pred vlast u Sarajevu postavljao jedan uvjet da bi učestvovali – onda su pretendovali da mogu da govore u ime cijelog naroda, kao što to i danas rade, da referendumsko pitanje bude drugačije koncipirano i to Livanjsko pitanje je glasilo otprilike: Da li ste za nezavisnu BiH, državu suverenih konstitutivnih naroda u okviru svojih kantona. 

Borba ta dva koncepta, onog prvog referendumskog pitanja koji polazi od građanina kao osnovnog pojedinca u bilo kojem društvu, i etničke grupe, odnosno naroda, i dan danas je aktuelna kada govorimo o tome šta je sa Bosnom i Hercegovinom i kakva ona mora biti…

Poslušajte šta je još kazao:

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.