Ultimate magazine theme for WordPress.

(VIDEO) Stravični prizori iz Valencije: Vatra “progutala” zgradu, najmanje četvero poginulih

0 1

Najmanje četiri osobe su poginule u velikom požaru u visokom stambenom bloku u španskom gradu Valenciji, saopćile su službe za vanredne situacije.

Naime, vatra je zahvatila blok od 14 spratova u naselju Campanar i proširila se na zgradu pored.

Vatrogasci su viđeni kako spašavaju ljude sa balkona, a vjeruje se da se 19 stanara i dalje vodi kao nestalo.

Najmanje 14 osoba, uključujući šest vatrogasaca i malo dijete, je povrijeđeno.

Kako BBC javlja, jak vjetar je doprinio širenju vatre, ali postoje sumnje da je vrlo zapaljiva obloga omogućila njeno brzo širenje.

Inače, više od 20 vatrogasnih ekipa gasilo je vatru u zgradi koja ima 138 stanova i u kojoj je živjelo 450 stanovnika, javlja El Pais, pozivajući se na upravitelja zgrade.

Lokalni mediji javljaju da su vatrogasci spasili nekoliko stanovnika koristeći dizalice, uključujući par koji živi na sedmom spratu.

Jedna žena je za TVE kazala da je vidjela vatrogasce kako pokušavaju spasiti tinejdžera zarobljenog na prvom spratu zgrade.

U satima nakon što je požar brzo uzeo maha, u Španiji je postavljeno pitanje o materijalima korištenim u izgradnji zgrade.

Esther Puchades, potpredsjednica Koledža industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je španskoj novinskoj agenciji Efe da je prethodno pregledala zgradu.

Tvrdi da je eksterijer imao poliuretanski materijal, koji više nije u širokoj upotrebi zbog straha od zapaljivosti.

Jedan muškarac koji živi na drugom spratu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da je plamen brzo rastao nakon što je izbio požar, navodno na četvrtom spratu.

– Vatra se proširila za 10 minuta, kazao je on.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.