Ultimate magazine theme for WordPress.

Vijeće ministara BiH usvojilo Strategiju javnih nabavki

0 1


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak Strategiju javnih nabava u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njezino provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u, prenosi Anadolu.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sistem javnih nabava sukladno zakonodavstvu Evropske unije i najboljim praksama.

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabava, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabava, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvalitete te centralizaciju javnih nabava, kao i povećanje pristupa malih i srednjih poduzeća tržištu javnih nabava.

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostaviće Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sucima i tužiteljima na razini BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.

Istodobno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sucima i tužiteljima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definiraće Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću u programu Unije – Digitalna Evropa (2021. – 2027.), s ciljem osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je također Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak i boravak u BiH za tri osobe (majka i dvoje djece) koje su srodnici državljana BiH, a za koje je ranije izvršena sigurnosna provjera. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza “Međunarodni aerodrom Sarajevo”.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.