Ultimate magazine theme for WordPress.

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura | RTVTK

0 0


Vijeće ministara BiH danas je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, nastavi aktivnosti na donošenju državnog zakona o organskoj proizvodnji hrane u skladu s preporukama Sedmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH.

Prethodno je usvojena Informacija o stanju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini kojom se naglašava potreba nastavka praćenja EU legislative i provedbu aktivnosti usklađivanja domaćih s EU propisima u ovom području.

U informaciji je navedeno da je vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH u 2022. bila veća od osam miliona eura, a proizvodilo se na više od 1.700 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Istaknuto je kako ohrabrujući rast broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskoj proizvodnji te poljoprivrednih poticaja još nije dovoljan za razvoj organskog sektora u BiH u punom potencijalu.

Dodaje se kako je potrebno stvarno i strateško opredjeljenje politika i provedba adekvatnih mjera te dodatnih ulaganja i poticaja za ubrzani rast organske poljoprivrede u BiH, s obzirom da postoji rastuća globalna potražnja za tim proizvodima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.