Ultimate magazine theme for WordPress.

Vrijeme je polenskih alergija, kako ojačati organizam i boriti se protiv simptoma | RTVTK

0 1


Alergijske bolesti su među najraširenijim bolestima današnjice. U ovom periodu godine najaktuelnije i najizraženije su alergijske reakcije na polen kod većine građana, pa je potreban dodatni oprez, mjere prevencije i zaštite, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).  

Javljaju se simptomi alergijskog rinitisa kao što su kihanje, bistra nosna sekrecija i začepljenost nosa, svrbež nosa. Značajan broj bolesnika s alergijskim rinitisom ima produženi suhi kašalj. Mogu biti izraženi i očni simptomi alergije ili alergijskog konjuktivitisa primjerice crvenilo, suzenje i svrbež očiju. Kod težih stanja može se javiti otežano disanje, astma, urtikarije i kožni ekcemi.

–  Alergijske reakcije na polen – polinoze nastaju u doba cvjetanja alergenih biljaka, obično u rano proljeće, a završavaju u jesen. U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane na osnovu dosadašnjih istraživanja variranja koncentracije polena na području Zeničko dobojskog kantona utvrđena su tri maksimuma koncentracije polena u zraku, a to su, Ranoproljetni (polen drveća i grmlja); Ranoljetni (polen trava); te Ljetno-jesenski (polen korova) –  ističe magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Uz povoljne meteorološke uvjete, toplo i suho (30-40 posto vlage), uz visoki pritisak zraka, oslobađaju se velike količine polena. Najveća koncentracija polena je ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana.

Period od januara do prve polovine maja označava se kao period kada je u zraku prisutan polen drvenastih formi i započinje sa lijeskom, johom, brijestom, jasenom, raznim vrstama vrbe, hrasta, graba, kestena itd.

U periodu od 15. januara ove prisutni su poleni lijeske, johe i polen iz porodice čempresa što ujedno predstavlja početak polinacije ovih biljnih vrste na ovim prostorima. Lijeska i joha cvjetaju prije listanja, te se smatraju vjesnikom polenskih alergija, a zbog pripadanja istoj porodici moguća je križna reakcija kod osoba osjetljivih na polen.

– Evidentno je da zbog povoljnih klimatskih uslova polinacija lijeske i johe u kalendarskoj 2024. godini počela znatno ranije u odnosu na prethodne godine. U narednom periodu očekuje se postepeno povećanje koncentracije polena u zraku ovih biljnih vrsta. Inače polen lijeske uz polen johe spada u kategoriju umjereno do visoko alergenih biljnih vrsta i vijesnik je polenski alergija cvate u januaru prije listanja – navodi Baručija.

Visok alergijski potencijal posjeduje i polen johe, a ona je uz lijesku vjesnik polenskih alergija, pa se u zraku pojavljuje također tokom februara ili marta. Čempresi proizvode polen u velikim količinama, ali je polen umjerenog alergijskog potencijala.

Najbolji način da se osoba s dokazanom ili sumnjivom alergijskom reakcijom na polene liječi je da se primjenjuju preventivne mjere, prije kontakta s alergenima – polenskim česticama, i da se tokom sezone pojačavaju samo farmakološke terapije, kao i dodatni tretmani, preparati na prirodnoj bazi.

Prevencija i pridržavanje terapija koje preporučuje ljekar je od ključnog značaja za kontrolu simptoma alergije, kao i za sprječavanje daljnjeg razvoja simptoma. Najvažnije je, kada god je to moguće, izbjegavati kontakt s alergenima. Treba pratiti prognoze o prisustvu polena u zraku. U srednjoj Bosni Institut za zdravlje i sigurnost hrane ima uređaje na sjeveru i u centralnom dijelu Kantona, te redovno sedmično objavljuje izvještaje.

U vrijeme jake polenske aktivnosti, treba držati zatvorene prozore stana ili automobila, da spriječi ulazak polena. Ako je vjetrovito izbjegavati izlaske iz kuće, jer se čestice polena lako prenose vjetrom. Izbjegavati svježe pokošenu travu ili šetnje u parkovima gdje se provodi košenje. Ne treba čistiti mjesta koja su napadnuta alergenom. Osobe alergične na polen trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće.

Koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak. Preporučuje se tuširanje i pranje kose svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose. Treba četkati i redovno prati kućne ljubimce. Treba pratiti izvještaj o vrijednostima koncentracije polena u zraku, jer poznavanje kvaliteta zraka doprinosi jačanju preventivnih mjera, kažu u INZ-u.

Koncentracija polena je najveća ujutru i u toku popodneva, a najmanja nakon kiše, jer kiša poveže zrnca polena i spusti ih na tlo. Preporučuje se čest boravak na planinama gdje nema zagađenja niti većih koncentracija polena.

U tretiranju alergijska sve više se koriste specijalne vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema.

Za sve ljude koji intenzivno rade i nisu u mogućnosti redovno konzumirati programirane dnevne obroke i odmarati se, antioksidansi su od presudne važnosti. Jedan od njih je kvercetin. Kvercetin je antialergijski bioflavonoid snažnog antioksidativnog učinka, prirodni antihistaminik flavonoidne strukture kojim obiluju kora jabuke, luk, čaj, jagoda, žuto povrće. Kvercetin je snažnog antiupalnog učinka. Kao prirodni antihistaminik namijenjen je svima koji pate od čestih alergija poput alergijske astme. Antioksidans je i zaštita u svim procesima propadanja stanica.

Pored kvercetina da bi simptomi alergije bili što manje izraženi, koriste se i biljni preparati kao što su kozlinac, ulje crnog kima jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije.  Od suplemenata preparati  kalcija sa vitaminom C.

– Očekivane alergije svakako će se ublažiti i visokim dozama vitamina C koji smanjuje lučenje histamina i potiče njegovu razgradnju. Pomanjkanje magnezija uočeno je i u nekim stanjima alergija i astme. Magnezij ima antihistaminski učinak, pa učinkovito ublažava tegobe astmatičara i osoba sa atipičnim ekcemom – navodi Baručija.

Nazalni sprej u prahu,idealno je rješenje za zaštitu sluznice nosa i sinusa od nagomilavanja i dubljeg prodiranja polena , što je podjednako preventivno kao i terapijska mjera. Formiranje nježnog zaštitnog sloja na površini nazalne sluznice će spriječiti da se polenske čestice lijepe, zadržavaju i probijaju dublje u sluznicu.

U sklopu polenske alergije obično se pojavljuje i sezonski alergijski konjuktivitis sa vrlo neugodnim simptomima. Zbog nepovoljnog utjecaja antihistaminika na kvalitet suznog filma, očni simptomi ako su prisutni zasebno tretiraju se lokalnim oftalmicima u obliku različitih kapi za oči.

Preporučuju se kapljice u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili sa konzervansom koji se razlažu na svjetlu ili nakon ukapavanja u oko, te kapljice sa natrijevim hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.

Primjenom pobrojanih mjera postoji mogućnost da se tegobe umanje, komplikacije ne razviju i život pacijenata sa alergijom učini lakšim, saopćeno je iz INZ-a. Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.