Ultimate magazine theme for WordPress.

Za 24 sata građani skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

0 1

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kaznu od 6.000 KM jer su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Pored 6.000 KM kazne, koliko je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavli video u kojem pozivaju da se prestane sa uplatama. Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i Sanin Musa.

Gurda i Jašarević su, podsjećamo, u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji entiteta, a postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva to nije želio učiniti. 

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.