Ultimate magazine theme for WordPress.

Zabrinutost zbog sve jačih sukoba oko bolnice Nasser u Gazi

0 4


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da su duboko zabrinuti za sigurnost pacijenata i medicinskog osoblja zbog sukoba koji su se intenzivirali oko bolnice Nasser, koju su izraelske snage opkolile u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

U svom postu na platformi društvenih medija X naveo da je jučer spriječen pokušaj WHO-a da stigne do bolnice Nasser.

Naveo je da bolnica trenutno pruža minimalni nivo usluga.

“Duboko smo zabrinuti za sigurnost pacijenata i medicinskog osoblja zbog intenziviranja sukoba oko bolnice Nasser”, poručio je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je ponovio svoje pozive da zdravstvene službe i osoblje ne budu mete, te pozvao na prekid vatre u Gazi.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, ranije je izjavio da su izraelske snage otvorile intenzivnu vatru na vrata, zgrade i dvorište bolnice Nasser.

Navodeći da medicinske ekipe nisu mogle da se kreću iz jedne zgrade u drugu u kompleksu bolnice, Qudra je rekao da je usljed požara poginula jedna osoba, a neke su povrijeđene.

Izrazio je zabrinutost za živote 300 medicinskog osoblja, 450 pacijenata i povrijeđenih u bolnici Nasser, te 10.000 raseljenih Palestinaca.

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je jedna osoba poginula, a tri su ranjene usljed vatre koju su izraelski snajperisti otvorili na bolnicu Nasser.

Izraelska vojska opsjeda bolnicu Nasser u Khan Younisu, sjedište palestinskog Crvenog polumjeseca i bolnicu Amal pridruženu Crvenom polumjesecu, više od dvije sedmice.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.176 Palestinaca.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.