Ultimate magazine theme for WordPress.

Žarko Vidović pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Tešnju

0 2


Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH je Žarka Vidovića pravosnažno oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tešnju 1994. godine.

Vrhovni sud Federacije. Foto: BIRN BiH

Vidović je oslobođen krivnje da je u mjestu Mrkotić-Plandište nečovječno postupao prema trojici civila bošnjačke nacionalnosti od kojih je u februaru 1994. formirao “živi štit” tako što im je naredio da obuku uniforme Vojske Republike Srpske i krenu prema položajima Armije BiH.

Teretio se da je repetirao automat i okrenuo ga prema civilima iz “živog štita” govoreći da krenu naprijed, što su i učinili, da bi tada s linija odbrane Armije BiH otpočela pucnjava, u kojoj su pogođena, a nakon toga i preminula dvojica, dok je treći trpio duševne boli, patnju i strah, bojeći se za svoj život.

U presudi se navodi da rezultati izvedenih prepoznavanja nisu pouzdani, kao ni iskazi svjedoka iz istrage i sa suđenja, zbog čega Vrhovni sud Federacije smatra da nema pouzdanih dokaza da je Vidović počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

“Pored toga, navodi svjedoka na glavnom pretresu o inkriminacijama osobe pod nadimkom Jare tokom borbene akcije nisu potvrđeni bilo kojim drugim potkrepljujućim dokazom izvedenim na glavnom pretresu, pa oni samo za sebe, bez pouzdanog prepoznavanja optuženog Žarka Vidovića, ne isključuju postojanje razumne sumnje u pogledu sigurnosti da je optuženi osoba koja je rukovodila akcijom i izdavala naređenja civilima o njihovom kretanju tokom borbene akcije”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Ranijom presudom zeničkog Kantonalnog suda Vidović je proglašen krivim i osuđen na pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud uvažio žalbu Odbrane i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U ponovnom postupku Kantonalni sud u Zenici je oslobodio Vidovića optužbi, a Vrhovni sud je uvažio žalbu zeničkog Kantonalnog tužilaštva te ukinuo prvostepenu odluku i odredio suđenje, u kojem je Vidović u konačnici oslobođen.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.


Post Views: 62

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.