Ultimate magazine theme for WordPress.

ZAŠTO AUSTRIJA VIŠE MUSLIMANIMA NE PRIJA Hafez: Represija austrijskih vlasti nad muslimanima ne pokazuje znake popuštanja

0 0


Piše: Farid Hafez, thebosniatimes.ba

Dana 9. novembra 2020., sedam dana nakon što je naoružani napadač u Beču ubio četiri osobe, austrijska policija izvela je zloglasnu operaciju “Luxor” koja je bila usmjerena na pojedince i nevladine muslimanske organizacije, uključujući humanitarne organizacije kao što su Rahma Austria i muslimanska udruženja koja upravljaju džamijama.

Radilo se o policijskoj operaciji velikih razmjera u kojoj je učestvovalo 940 policajaca čija meta su bili više od 70 pojedinaca i organizacija.

Dva dana kasnije, Lorenzo Vidino, direktor programa za ekstremizam na Univerzitetu George Washington, tvrdio je u članku za Foreign Policy da je “Austrija, a ne Francuska, model za obračun Evrope protiv islamista”.

Vidino je u članku pohvalio tadašnjeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza što je bio ispred francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je na sličan način drakonski radio na gušenju onoga što je francuska vlada skovala kao “islamistički separatizam”.

Zaista, i Macron i Kurz pjevali su iz iste pjesme, pretvarajući se da štite veliku grupu “mirnih muslimana” od nekoliko opasnih, organiziranih, članova onoga što su francuska i austrijska vlada nazivale “islamističkim separatizmom” ili “političkim islamom”.

U stvarnosti, to je značilo da će javni znakovi islama, političko učešće i borba protiv islamofobije biti kriminalizirani. I francuska i austrijska vlada žestoko su se obračunale sa, kako su nazvali, “podstrekačima terorizma” i pohvalile vlastite inicijative kao uspješne mjere u borbi protiv navedene prijetnje.

Više od tri godine kasnije, stvri su se pogoršale: austrijsko političko vodstvo se izgubilo u svom hiper-antimuslimanskom populizmu kroz koji ugrožava građanska prava muslimana, zamrzavajući imovinu i bankovne račune pojedinaca i udruženja i na taj način bez osnova i dokaza ugrožava i njihovu egzistenciju.

Austrija nije uvijek bila ovakva – u stvari, ponašala se suprotno.

Austrija se decenijama ponosila svojom relativno tolerantnom integracijom muslimana. Oslanjajući se na dugo postojanje pravnog okvira koji datira još od Islamskog zakona Austro-Ugarske monarhije iz 1912. godine, koji je pomogao u stvaranju uvjeta za integraciju ljudi muslimanske vjeroispovijesti u društvo bez premca u Evropi, muslimani su mogli osnovati udruženja koja su bila – barem teoretski – ravnopravno sa drugim manjim manjinskim crkvama i denominacijama kao što su protestantizam i judaizam.

Sredstva za život uništena

To se uvelike promijenilo dolaskom na vlast Kurza, koji je postao lider Austrijske narodne partije (OVP) u maju 2017., a potom i kancelar Austrije u decembru iste godine.

Na izbornom nivou, to se dogodilo uglavnom uz pomoć njegovanja antimuslimanskog raspoloženja koje je prethodilo njegovom dolasku na vlast i koje je on preoblikovao na način koji je bio prihvatljiviji za biračko tijelo.

Kada je došao na vlast, Kurz je ukinuo Islamski zakon iz 1912. i stvorio novi: Islamski zakon iz 2015. Novi zakon je muslimane stavio pod kontrolu i nadzor na način na koji nijedna druga legalno priznata crkva ili denominacija nije morala da se suoči i nametnuo je diskriminatorne prakse i mjere usmjerene na muslimansku zajednicu.

Na primjer, kao preteča planova zabrane hidžaba za cjelokupnu radnu snagu, prva Kurzova vlada (2017-2019) uvela je zabranu nošenja hidžaba u predškolskim i osnovnim školama. Također je zatvoreno nekoliko džamija.

Ove inicijative su poduzete u ime borbe protiv takozvanog političkog islama. Obje mjere su sudovi ukinuli.

Godinu dana prije nego što je Kurz smijenjen 2021. usred istrage o korupciji dok je bio na vrhuncu moći, austrijska država izvela je najveću mirnodopsku raciju u savremenoj austrijskoj historiji – operaciju Luxor.

Operacija je izvedena protiv više od 70 pojedinaca i nekoliko organizacija koje su navodno povezane s Muslimanskom braćom, optužujući ih za razne stvari, uključujući državne neprijatelje, terorističke organizacije i kriminalne organizacije, te za pranje novca i finansiranje terorizma.

Među metama – nikada nisu podignuta nikakva hapšenja i optužbe – bio je i bivši predsjednik Islamskog vijeća Austrije, Anas Schakfeh, koji je bio vođa austrijskih muslimana između 1997. i 2011. i koji je uvijek imao vrlo dobre odnose s političkim vrhom zemlje.

To je bio jasan znak austrijskim muslimanima da su se stvari promijenile. Zaista, Islamsko vijeće Austrije više se nije smatralo partnerom u borbi protiv ekstremizma, već kao potencijalnom prijetnjom austrijskoj sigurnosti, u kojoj se nalaze ekstremisti.

Sredstva za rad su blokirana jer su preduzeća imala bankovne račune i zamrznuta sredstva.

U početku, policijska operacija je uglavnom dočekana šutnjom, uključujući i civilno društvo. Mediji su u velikoj mjeri ponovili vladinu poruku u, kako je nazvala, “sasjecanje političkog islamaukorijenu”. Za vlasti je ovo bio napad na “podstrekače terorizma”, ali bez “terora”.

Ne preuzimam odgovornost

Samo sedam mjeseci kasnije, Apelacioni sud je u svih devet žalbi presudio da su upadi bili nezakoniti i, što je još važnije, da čitava istraga nema zakonski osnov za krivičnu istragu.

Ali umjesto da priznaju strašnu grešku i štetu koja je nastala, ni austrijska ministrica pravde, Alma Zadić iz Zelenih, ni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer iz OVP-a, koji je naslijedio Kurza i postao kancelar , nisu intervenirali.

Naime, oba ministra su za sve okrivila državnog tužioca i nisu preuzeli odgovornost.

Zadić, koja je ovlaštena da daje instrukcije državnom tužiocu, tvrdila je da je državni tužilac taj koji mora samostalno da istražuje i da se ona neće miješati. U međuvremenu, Nehammer nije preuzeo odgovornost za grube teorije zavjere svoje obavještajne službe koje su pomogle da se potaknu istrage i održe u životu.

Nekoliko medija objavilo je istraživačke izvještaje. Nakon otkrića u The New Yorkeru u aprilu 2023., istraživački tekst nedjeljnika Profil pokazalo je da je privatna švicarska sigurnosna firma Alp Services slala obavještajne podatke u Ujedinjene Arapske Emirate uoči operacije.

Ovo postavlja pitanja o ličnim vezama između Kurza i režima Emirata, kao i drugih koji su branili operaciju Luxor, uključujući Vidino.

Po zakonu, državni tužilac ima rok od tri godine da zatvori slučaj ili podnese optužnicu. Ali sada je prošlo više od tri godine od operacije, a nije bilo nijednog hapšenja niti bilo kakve optužbe. Samo 27 osoba (od početnih 115) i 11 institucija su još pod istragom.

Ipak, državni tužilac čvrsto namjerava da nastavi istragu protiv ostalih optuženih.

Iako muslimani u Austriji čine gotovo devet posto stanovništva (uglavnom su potomci turskih gastarbajtera, kao i izbjeglice iz ratova u Čečeniji i Siriji posljednjih godina), njima u velikoj mjeri nedostaje ekonomska i politička moć da se prema njima postupa ozbiljno. Oni su nedovoljno zastupljeni u glavnim strankama, s manje od šačice poslanika u nacionalnom parlamentu, a većina stranaka također podržava antimuslimansku politiku koju je predstavio Sebastian Kurz.

‘Mapa islama’

Osoblje koje je problematiziralo “politički islam” i kasnije legitimiralo racije i dalje je na mjestu. Dok su ti kadrovi i državni tužilac od tada trpjeli jedan za drugim pravne poraze, politički vrh ih se i dalje drži.

Racija je zasnovana na izvještaju Lorenca Vidina i stručnom mišljenju Heiko Heinisch i Nine Scholz.

Heinisch i Scholz su uklonjeni sa ovog slučaja zbog problema u vezi s njihovom nepristrasnošću.

Heinisch i Vidino i dalje su u savjetodavnom odboru Dokumentacionog centra Politički islam, koji je osnovan u julu 2020. kako bi kontinuirano pratili muslimanska udruženja.

Postali su ozloglašeni nakon kritika Vijeća Evrope zbog objavljivanja svoje “Karete islama”, na kojoj su prikazana sva muslimanska udruženja i njihove lokacije, uključujući imena nekih predstavnika.

Austrijska vlada namjerava ići dalje i pokušati oblikovati stavove prema muslimanima u drugim evropskim zemljama po njihovoj jastrebskoj liniji.

U tu svrhu osnovala je različite institucije, kao što je panevropski Bečki forum o suzbijanju segregacije i ekstremizma u kontekstu integracije, koji okuplja ministre i birokrate iz evropskih zemalja zajedno sa stručnjacima za terorizam i deradikalizaciju kako bi promovirali svoju verziju borbe protiv “političkog islama”.

Nedavno, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, novi ministar unutrašnjih poslova, Gerhard Karner iz OVP-a, čak se pozvao na operaciju Luxor, predstavljajući je kao stalni pokušaj suzbijanja islamizma.

Prošlog mjeseca, humanitarna organizacija sa fokusom na Gazu, bivši tužitelj koji je oslobođen svih optužbi, ponovo je stavljen pod istragu, ovaj put zbog finansijskih pitanja. Više od toga: 700 pojedinačnih donatora se istražuje u nečemu što miriše na kampanju zastrašivanja.

Obični muslimani su sami posebi islamisti. Svakodnevna djela se preoblikuju u akte terorizma.

Oštri udari na austrijske muslimane, zajedno sa nerazumnim ponašanjem austrijske vlade pred licem pravnog pravosudnog sistema koji to redovno ispravlja, dovoljno govori o tvrdoglavosti konzervativnih političkih lidera i njihovom stavu prema muslimanskom stanovništvu, tri godine nakon operacije to je nazvano “gigantskim promašajem”.

(TBT, MEE)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.