Ultimate magazine theme for WordPress.

Zatvorenici zaglavljeni u ćelijama zbog štrajka zatvorskog osoblja u Kataloniji

0 0


Više od 4.000 zatvorenika zaglavljeno je u svojim ćelijama širom španske regije Katalonija u ponedjeljak jer su radnici u štrajku blokirali ulaze u sedam velikih zatvora, javlja Anadolu.

Iz Odjela za pravosuđe u Kataloniji saopćeno je da zatvorenici u toj španskoj pokrajini dobijaju samo osnovnu hranu i lijekove jer zatvorsko osoblje štrajkuje zbog opasnih uslova rada. Prekinute su i sve druge aktivnosti zatvorenika, uključujući svjedočenje na suđenjima, sastanke sa advokatima ili premještanje u druge zatvore.

Štrajk je počeo nakon što je zatvorenik prošle srijede izbo nožem na smrt 48-godišnju zatvorsku kuharicu.

Ubijena kuharica radila je u zatvoru Mas d’Enric kada ju je napao osuđeni ubica, koji je kasnije izvršio i samoubistvo.

Zatvorsko osoblje kazalo je da su užasnuti tim događajem, ali da nisu iznenađeni.

Lokalni sindikat kuhinjskog osoblja rekao je lokalnom listu “La Vanguardia“ da ovo ubistvo nije plod slučajnosti, već plod opasnih uvjeta rada.

“Radimo direktno i nezaštićeno sa zatvorenicima naoružanim noževima i drugim alatima koji se mogu koristiti kao oružje. Naš rad nije čak ni klasifikovan kao veoma opasan“, poručili su iz sindikata.

Jedan od najvećih španskih sindikata UGT također je osudio sve veći broj napada na zatvorsko osoblje.

Međutim, glavni radnički sindikati nisu pozvali na štrajk, umjesto toga, radi se o spontanoj radničkoj akciji.

Gemma Ubasart, katalonska ministrica pravosuđa, rekla je da bi se oni koji odbijaju raditi mogli suočiti sa disciplinskim postupkom jer ovo nije službeni štrajk.

“Ovo je veoma zabrinjavajuća situacija jer utiče na prava i sigurnost radnika i zatvorenika“, rekla je ona.

Katalonska vlada razmatra mogućnost slanja policije u zatvore kako bi zamijenila radnike.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.