Ultimate magazine theme for WordPress.

Zbog ovih stvari ne uspijevate izgubiti kilograme

0 0

Gubitak težine često je rezultat uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe. Ako ne uspijevate izgubiti kilograme, moguće da vas u tome koče lijekovi koje uzimate, ali i obrasci prehrane.

Postoje i drugi faktori koji vas ometaju na putu do cilja, a Health donosi popis najčešćih.

Možda nećete primijetiti gubitak težine ili željene rezultate čak i kada sve radite “kako treba”. Čitajte dalje kako biste saznali zašto možda ne mršavite.

Previše kardio vježbi

Kardio je neophodan dio vaše rutine vježbanja jer pomaže u održavanju zdravlja srca. Aerobne vježbe održavaju srce jakim, pomažu u prevenciji dijabetesa, Alzheimerove bolesti i nekoliko vrsta raka, poboljšavaju san i smanjuju stres.

Ipak, ako radite previše kardio vježbi i ne jedete dovoljno, možete usporiti svoj metabolizam jer vaše tijelo misli da treba štedjeti energiju.

Izbjegavanje utega

Uz kardio, potrebno je raditi i druge vježbe. Ako ne mršavite i primarni cilj vam je gubitak masnoće, ne biste trebali izbjegavati dizanje utega. Na ovaj način možete izgraditi čiste mišiće, a mišići opet omogućuju više sagorijevanja kalorija.

Ne odmarate se nakon vježbanja

Oporavak i odmor često su važniji od samog treninga. Dovoljno vremena za oporavak omogućuje vam da se pripremite za sljedeći trening koji radite. Preskakanje odmora može rezultirati lošijom izvedbom kasnije.

Usredotočite se na različite skupine mišića u različite dane. Na primjer, u ponedjeljak možete vježbati donji dio tijela, a sljedeći dan vježbati gornji dio tijela. Ili uspostavite rutinu vježbanja u kojoj ćete jednog dana raditi cijelo tijelo. Zatim odvojite sljedeći dan za lagani kardio trening, istezanje ili odmor.

Previše sjedite

Dugotrajno sjedenje može biti razlog debljanja ili izostanka gubitka težine. Istraživanja su otkrila da se vaš rizik od pretilosti povećava za 5 posto za svaka dva sata sjedenja.

Ne balansirate hranu i aktivnosti

Neki ljudi usmjeravaju svu svoju energiju na sagorijevanje kalorija i ne razmišljaju o tome što unose kao gorivo. Ako unosite više kalorija nego što ih trošite, mogli biste i dobiti na težini umjesto da je izgubite.

Pobrinite se da unosite dovoljno kalorija kako biste kontrolirali svoju težinu dok ste fizički aktivni. Količina kalorija razlikovat će se ovisno o vašoj dobi, visini i razini aktivnosti.

Previše ograničavate unos makronutrijenata

Izbacivanje čitavih makronutrijenata iz prehrane, poput ugljikohidrata, primarnog tjelesnog izvora energije, može vas dovesti u iskušenje.

Dodajte zdrave masti u svoj plan prehrane: Hrana sa zdravim mastima ili nezasićenim mastima uključuje chia sjemenke, sjemenke konoplje i masnu ribu poput lososa ili sardina.

Odaberite nemasne proteine ili proteine biljnog podrijetla: To uključuje nemasni svinjski lungić, piletinu, puretinu, grah i leću.

Posegnite za zdravim, složenim ugljikohidratima: Batat, zob i kvinoja dobar su izbor složenih ugljikohidrata.

Ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata, poput slatkiša, gaziranih pića i prerađene hrane s dodatkom šećera.

Jedete previše ili premalo

Prejedanje može spriječiti gubitak težine. Vaše tijelo treba imati kalorijski deficit kako biste izgubili težinu, što znači da morate sagorjeti više kalorija nego što ih unosite.

Imajte na umu da se ne trebate previše ograničavati. Ako ne jedete dovoljno, to može dovesti do povećanog apetita i kasnijeg vraćanja težine. Također može usporiti vaš metabolizam.

Umjesto toga, pokušajte jesti kad god ste gladni. Jedite dovoljno sporo da možete stati prije nego što se zasitite. Ne bojte se s vremena na vrijeme jesti hranu u kojoj uživate u zdravoj količini. Zadajte si male ciljeve za dobru prehranu, poput dodavanja jednog povrća u svaki obrok, kako biste to lakše podnijeli. Sve je ovo lakše reći nego učiniti.

Ne pijete dovoljno vode

Bez obzira jeste li aktivni ili ne, pijte vodu.

Ne spavate dovoljno

Većina odraslih treba sedam do devet sati sna svake noći. Nedovoljno sna može dovesti do debljanja.

Istraživanja su povezala manjak sna s pretilošću i povećanim rizikom od budućeg debljanja. To se događa zato što isti hormoni, grelin i leptin, koji igraju ulogu u ciklusu spavanja također utječu na vaš apetit.

Grelin je hormon gladi, a leptin je hormon sitosti koji kontrolira osjećaj sitosti. Razina grelina se može povećati, a razina leptina smanjiti kada je vaš obrazac spavanja izvan ravnoteže. Te promjene obično rezultiraju povećanim osjećajem gladi, a smanjenim osjećajem sitosti.

Previše stresa

Višak kortizola, hormona stresa, uključen je u procese koji vašim mišićima daju energiju za kretanje. Kortizol može imati i negativne učinke, kao što je masnoća kojoj je potrebno neko vrijeme da se izgubi, ako ste mu izloženi duže vrijeme. Vaše tijelo može proizvoditi višak kortizola ako doživljavate veliki stres ili tjeskobu u osobnom ili poslovnom životu, ne uzimate dovoljno dana za odmor ili vježbate preintenzivno, ne spavate dovoljno kvalitetno…

Savjet “manje stresa” često nije od pomoći, ali ako mislite da je stres krivac za vašu težinu, razmislite gdje ga u životu možete početi ublažavati. Ako osjećate da su vaš stres ili tjeskoba izvan kontrole, razgovarajte sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Uzimate lijekove koji uzrokuju debljanje

Ako uzimate određene lijekove, možda nećete moći smršaviti onoliko učinkovito koliko želite. Primjeri uključuju beta-blokatore, kortikosteroide i inzulin.

Debljanje je česta nuspojava drugih lijekova. Npr. antidepresiva, antidijabetika, antiepileptika, antipsihotika…

Ne započinjite ili prekidajte uzimanje lijekova bez razgovora sa svojim ljekarom. Razgovarajte s ljekarom ako sumnjate da vaši lijekovi utječu na vašu težinu.

Zdravstveno stanje koje utječe na vašu težinu

Određena zdravstvena stanja mogu spriječiti gubitak težine. Primjeri uključuju Cushingov sindrom (hormonalni poremećaj koji se razvija nakon dugotrajne izloženosti visokim razinama kortizola), depresiju, dijabetes, hipogonadizam, hipotireozu, menopauzu, sindrom policističnih jajnika…

Zastoj u gubitku težine

Ponekad redovno vježbate i zdravo se hranite, ali brojke na vagi se ne mijenjaju. Vaš gubitak težine je možda stao, što se može dogoditi iz mnogo razloga.

Na primjer, smanjenje potrošnje kalorija može rezultirati početnim brzim padom težine jer vaše tijelo sagorijeva pohranjeni glikogen (šećer) za energiju. Možda čak i izgubite malo mišića zajedno s masnoćom. Možda ćete morati promijeniti unos kalorija ili pojačati tjelesnu aktivnost kako biste smršavili.

Težina nije uvijek najtačniji način mjerenja vašeg zdravlja ili razine kondicije. Na primjer, možete vidjeti da se kazaljka na vagi ne miče ili čak raste jer dok gubite masno tkivo, mogli biste dobivati mišiće. Nadalje, manja težina nije uvijek pokazatelj dobrog zdravlja.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.