Ultimate magazine theme for WordPress.

Zenički rudari obustavili proizvodnju – RTV SLON

0 1


Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona “Raspotočje“, jučer su u prvoj smjeni obustavili proizvodnju – potvrdio je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje“ Nedžad Duraković.

-Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini, odnosno zadnju smo plaću i naknadu za topli obrok dobili za decembar prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine – kaže Duraković.

On ističe kako se Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, jučer sastala te pokušala iznaći rješenje da isplati januarske plaće.

-Niko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti – kaže Duraković u izjavi Feni.

Navodi da se pogon “Raspotočje“, nakon velikog broja prekida proizvodnje tokom prošle godine, od decembra bori s obrušavanjem krovine ispred “širokog čela“.

-To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije 10-ak dan uspjeli smo osigurati uslove za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred ‘širokog čela’ – kaže Duraković, koji ističe kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika.

RTV Slon/FENASource link

Leave A Reply

Your email address will not be published.